V spomin: prof. dr. Stojan Jeretin

Z žalostjo sporočamo, da nas je v starosti 93 let zapustil izjemen anesteziolog in intenzivist, strokovnjak in inovator prof. dr. Stojan Jeretin, dr. med.

Slovensko anesteziologijo, intenzivno medicino in zdravljenje bolečine je zaznamoval kot ustanovitelj prvega oddelka za anesteziologijo in intenzivno medicino v Sloveniji – v Splošni bolnišnici Maribor ter ustanovitelj in vodja Centralne anestezijsko-reanimacijske službe (CARS) v UKC Ljubljana. V okviru službe je ustanovil center intenzivne terapije (CIT), oddelek za anestezijo, oddelek za inhalacijsko terapijo, razvojni oddelek in oddelek za zdravljenje bolečin. Svoje delo je nadaljeval na Oddelku za anestezijo Akademske bolnišnice Lahr, kjer je kot predstojnik delal vse do upokojitve leta 1995.

Pomemben prispevek njegove inovativnosti in prodornosti so bile medicinske naprave in postopki na področju anesteziologije in intenzivne medicine, ki jih v posodobljeni obliki uporabljamo še danes: anestezijski aparat (Alenka), respirator (tip Lunidja), umetna ledvica po Watschingerju, naprava za zunajtelesni krvni obtok, traheotomijski tubus, kompresijska vreča, pnevmotahograf, variabilni mrtvi prostor, nevroleptanalgezija, intraoperativna hipotermija, karnitin v parenteralni prehrani in termoflow. Za številne naprave in pripomočke je prijavil patente. V sodelovanju z Institutom Jožef Stefan (IJS) je izdelal pnevmotahograf za študij fiziologije dihanja. V ZDA je preučeval izmenjavo ogljikovega dioksida in izdelal nomogram za določanje dihalnega mrtvega prostora.

Sodeloval je pri ustanavljanju Evropske akademije za anesteziologijo (EM), bil ustanovni član Royal Society of Medicine, International Association for Study of Pain (IASP) in predsedoval Anesteziološki sekciji SZD.

Sadovi njegove bogate strokovne poti bodo še dolgo odmevali v slovenski anesteziologiji in intenzivni medicini. Naj počiva v miru.

Doc. dr. Peter Poredoš, dr. med., 

Predstojnik Kliničnega oddelka za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok

0 komentarji

Dodaj odgovor

Bi radi dodali komentar?
Prispevajte!

Dodaj odgovor