Perioperativne preobčutljivostne reakcije

Spoštovani,

preobčutljivostne reakcije med splošno anestezijo so redke, vendar se pojavijo nepričakovano, po navadi s težkimi simptomi, smrtnost je ocenjena na 1,4–4,8%. Diagnostična obravnava perioperativne anafilkasije je kompleksnsa, saj pacient v relativno kratkem času izpostavljen večjemu številu zdravil in drugih snovi, diferencialna diagnoza reakcije med anestezijo je lahko zelo široka, alergološki in vivo ter in vitro testi pa imajo različno senzitivnost in specifičnost.

V želji za z izboljšanje obravnave in diagnostike alergijskih reakcij med splošno anestezijo smo oblikovali mednarodno multidisciplinarno skupino ISPAR (ISPAR: The International Suspected Perioperative Allergic Reaction Group) v kateri sodelujejo tako anesteziologi, alergologi kot tudi imunologi, predvsem iz Evrope. Članstvo v ISPAR je brezplačno in odprto za vse klinike in raziskovalce ki jih zanima obravnava alergijske reakcije med anestezijo.

Več o ISPAR je na voljo tukaj.

Skupaj smo izdali že nekaj publikacij ki so dostopne tukaj.

Vljudno vas vabimo na spletno izobraževanje o perioperativni anafilaksiji, ki bo 4. in 5. junija. Dogodek je brezplačen, potrebno pa se je registrirati. Prijavnica je v prilogi. Program najdete tukaj.

Hvala in lep dan,

Peter Kopač
Vodja alergološke dejavnosti Klinika Golnik