V spomin: prof. dr. Marija Pečan

Spoštovani člani, dragi kolegi!

Z žalostjo sporočamo, da nas je 27. 2. 2023 v 90. letu starosti zapustila izjemna anesteziologinja prof. dr. Marija Pečan, dr. med., višja svetnica.

Prof. dr. Marijo Pečan je označeval velik smisel za poučevanje in uvajanje novosti pri delu. Posvetila se je dihalni poti in mehanski ventilaciji otrok, s tega področja je opravila tudi doktorsko dizertacijo z naslovom »Problemi, vrednotenje in posledice hiperventilacije pri manualno kontrolirani ventilaciji med anestezijo malih otrok«. Pomembno je prispevala k razvoju anestezijskih postopkov za anestezijo otrok s posebnimi potrebami in velik del strokovne poti opravila na področju maksilofacialne kirurgije. Mlajši kolegi se je spominjamo po izjemno naprednem anestezijskem dihalnem sistemu za ventilacijo manjših otrok Emona, za katerega je prejela SPIM – zlato priznanje za inovacijo: Naprava za anestezijo otrok in leta 1993 zlato medaljo EUREKA v Bruslju za najhumanejši izum naprave za anestezijo otrok. Napravo je tudi patentirala.

Leta 1988 je bila izvoljena v naziv redne profesorice za predmet anesteziologija in reanimatologija. Imela je imela vodilno vlogo pri ustanovitvi Katedre za anesteziologijo in reanimatologijo na Medicinski fakulteti Unvierze v Ljubljani leta 1994, bila je tudi njena prva predstojnica.

Sadovi njene bogate strokovne poti bodo še dolgo odmevali v slovenski anesteziologiji. Ohranili jo bomo v lepem spominu.

Doc. dr. Peter Poredoš, dr. med.,

Predstojnik Kliničnega oddelka za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok

ŽALNA SLOVESNOST:

Spoštovani!

Katedra za anesteziologijo in reanimatologijo obvešča, da bo žalna slovesnost za prof. dr. Marijo Pečan, dr. med., višja svetnica,  1. predstojnica Katedre za anesteziologijo in reanimatologijo MF UL v torek 14. marca 2023, ob 13.00 uri v sejni sobi UL MF, Vrazov trg 2, Ljubljana.

Vse svoje poklicno življenje je namenila v dobrobit bolnikom ter razvoj anesteziologije kot medicinske vede. Tako zaposlenim na katedri kot tudi slovenskim anesteziologom bo ostala v večnem spominu.

Katedra za anesteziologijo in reanimatologijo

0 komentarji

Dodaj odgovor

Bi radi dodali komentar?
Prispevajte!

Dodaj odgovor