Lokalna anestezija posledice

Lokalna anestezija

Pojasnila za bolnike


Sodobna kirurgija omogoča zdravljenje številnih bolezni, ki so še pred nekaj desetletji veljale za neozdravljive. Razvoj kirurgije pa ne bi bil mogoč brez sočasnega hitrega razvoja novih anestezioloških tehnik, ki so naredile kirurške posege ne zgolj izvedljive, temveč tudi varnejše in udobnejše za bolnike.

Anesteziologija temelji na dejstvu, da je potrebno pred invazivnim kirurškim posegom omrtvičiti (narediti za bolečino neobčutljivo) celotno telo ali zgolj tisto telesno področje, ki ga bo kirurg operiral. Omrtvičenje zgolj določenega telesnega področja lahko dosežemo z uporabo regionalne anestezije, ki ji ljudje sicer pogovorno običajno rečejo kar lokalna anestezija.

Kaj je lokalna anestezija?

Pri določenih površinskih kirurških posegih boste dobili lokalno anestezijo. Kljub temu da uporabljamo enaka zdravila kot pri regionalni anesteziji, se lokalna anestezija razlikuje od regionalne anestezije v tem da anesteziramo živčne končnice ne pa celotnega živca oz živčnega pleteža. Izvedemo jo tako, da vbrizgamo lokalni anestetik v podkožju operativnega polja (npr. odstranitev znamenja, šivanje povrhnje rane). Lokalna anestezija traja krajši čas (običajno od ene do tri ure).

Kaj je regionalna anestezija?

Regionalna anestezija je vrsta anestezije, pri kateri s pomočjo posebnih zdravil naredimo določen del telesa neobčutljiv za bolečino. Omenjena zdravila so lokalni anestetiki, ki jih vbrizgamo v neposredno bližino živca ali živčnega pleteža, ki prenaša bolečinske dražljaje iz določenega dela vašega telesa preko hrbtenjače do možganov. Z lokalnim anestetikom začasno ustavimo prenos bolečinskega dražljaja, zato postane izbrano področje vašega telesa neobčutljivo za bolečino. Trajanje anestezije je odvisno od lokalnega anestetika, ki ga uporabimo (od manj kot eno uro do več kot 24 ur). Ločimo dve vrsti regionalne anestezije: centro-aksialna in periferna regionalna anestezija. Pri centro-aksialni regionalni anesteziji vbrizgamo lokalni anestetik v neposredno bližino hrbtenjače. Primer takšne anestezije sta spinalna in epiduralna anestezija, pri kateri omrtvičimo večji del telesa – torej na primer trebuh in obe nogi. Za razliko od centro-aksialne pri periferni regionalni anesteziji lokalni anestetik vbrizgamo v neposredno bližino perifernih živcev oziroma živčnih pletežev. Primer takšne anestezije je aksilarni blok, pri katerem omrtvičimo zgolj eno roko od komolca navzdol. Drug primer je poplitealni blok, pri katerem omrtvičimo nogo od kolena navzdol.

Lokalna anestezija posledice

Poleg neobčutljivosti za bolečino pa lokalni anestetiki povzročijo tudi začasno izgubo mišične moči v izbranem telesnem področju, kar pomeni, da za čas trajanja anestezije tega dela telesa ne boste mogli premikati. To je povsem pričakovano. Lokalni anestetiki nimajo vpliva na zavest, zato lahko ostanete med posegom budni, brez da bi čutil bolečino. Ko anestetični učinek blokade začne izzvenevati, se postopoma vračajo tako občutki dotika, pritiska, bolečine kot tudi mišična moč. Predem blokada izzveni, če je potrebno, boste dobili protibolečinska zdravila v žilo ali na usta. Če si želite operativni poseg prespati, lahko po dogovoru z anesteziologom prejmete zdravila za pomiritev in spanje – uporabi se tehnika sedacije, ki je podobna globokemu spanju.

Regionalna anestezija ima več prednosti pred splošno anestezijo. Z regionalno anestezijo se izognemo tako pogostim (slabost, bruhanje, zaspanost, zmedenost) kot redkim neželenim učinkom in zapletom splošne anestezije. Pomembna prednost je, da v primeru regionalne anestezije ni potrebno umetno predihavanje bolnika s pomočjo anestezijskega aparata. Regionalna anestezija bolniku nudi boljše lajšanje bolečin in zaradi tega posledično tudi bistveno hitrejše okrevanje.

Kot pri vsakem postopku in posegu v medicini so tudi pri regionalni anesteziji mogoči zapleti, ki so odvisni od vrste regionalne anestezije in od morebitnih vaših spremljajočih bolezni. Resni zapleti (trajne nevrološke okvare) so izredno redki.

Pomembno je poudariti, da regionalna anestezija ni primerna za vsakega bolnika oziroma za vsak operativni poseg. O vrsti anestezije se boste pred operativnim posegom dogovorili z anesteziologom in boste skupaj izbrali najboljšo tehniko za vaše telo.

Zapisal:
Ivan Kostadinov, dr. med., EDRA


Literatura:

  1. HADZIC, A. (2017). Hadzic’s textbook of regional anesthesia and acute pain management. http://accessanesthesiology.mhmedical.com/book.aspx?bookid=2070.
    Barash, P. G. (2013). Clinical anesthesia (7th ed.). Philadelphia, PA: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins.
  2. KOSTADINOV, Ivan. Področna anestezija in fizioterapija. V: POTOČNIK, Iztok (ur.), NOVAK-JANKOVIČ, Vesna (ur.), ANDJELKOVIČ, Lea. Medicinske osnove kardiorespiratorne fizioterapije : univerzitetni učbenik. Ljubljana: Zdravstvena fakulteta: Onkološki inštitut. 2019, str. 73-77.
  3. KOSTADINOV, Ivan. Lokalni anestetiki. V: POREDOŠ, Peter (ur.). Šola anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine. Modul 5, Področna anestezija : učbenik. Ljubljana: Klinični oddelek za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok, Kirurška klinika, Univerzitetni klinični center. 2020, str. 55-60.
0 komentarji

Dodaj odgovor

Bi radi dodali komentar?
Prispevajte!

Dodaj odgovor