prim. mag. Mariji Cesar Komar v slovo

Dne  21.februarja 2024 se je za vedno poslovila  naša draga kolegica in prijateljica prim. mag. Marija Cesar Komar, odlična zdravnica in anesteziologinja ter dolgoletna vodja protibolečinske ambulante v Splošni bolnišnici v Slovenj Gradcu, dolgoletna predsednica Slovenskega združenja za zdravljenje bolečine in pionirka na področju akupunkture v Sloveniji.

Ko sva planirali zagon III. Slovenske šole akupunkture mi na misel ni prišlo, da planiranega dela ne bova skupaj dokončali. Kljub upokojitvi je bila še vedno aktivna in zagnana za delo, v katerem je našla zadovoljstvo in sprostitev, vedno prepričana v uspeh vsega česar se je lotila. Nesebično je delila vsa svoja znanja in izkušnje.

Za vedno se je poslovila v bogati karieri posvečeni predvsem bolnikom in lajšanju njihovih bolečin. S predanostjo do medicinske stroke in bolnikov je bila zgled svojim sodelavcem in mladim zdravnikom, kateri so se veliko naučili pod njenim mentorstvom.

Vso svojo kariero se je ukvarjala z lajšanjem bolečin in skrbi za bolnike, za katere je vedno našla nasmeh in lepo besedo.

Svojo akupunkturno kariero je začela že leta 1979 leta in jo je nadaljevala na študiju na Kitajskem  na priznani Akademiji Tradicionalne medicine in akupunkture v Pekingu, kjer se je srečala z mnogimi akupunkturisti iz celega sveta. Nove izkušnje je delila  s svojimi kolegi v Sloveniji.

Bila je vodilna sila za začetek in razvoj akupunkture v Sloveniji. Zadnja leta tudi predsednica Slovenskega združenja za akupunkturo.

Bila je oseba z neverjetno energijo pri strokovnem delu in v privatnem življenju. Neverjetna borka, vztrajna in dosledna. V odnosih je bila topla in mila, polna glamurja in elegance.

Primarij magistra Marija Cesar Komar bo za vedno ostala v lepem spominu vseh, ki so jo poznali.

Maja, v ponedeljek dne 26. februarja 2024 smo se uradno poslovili od tebe, a tvoj duh bo za vedno ostal z nami. Hvala ti za vse.

Slovensko združenje za akupunkturo pri SZD

prim. Jadwiga Hajewska KOSI, dr. med.